Kezdőlap Berendezések Cégünkről Kapcsolat  
     

 

Az ultrahangos tisztítás legfontosabb előnye, hogy a lehető legkíméletesebben akár a legdurvább szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. Ezért az általunk forgalmazott ultrahangos kádak főképp olyan területeken nyújtanak kiváló megoldást, ahol u.n. precíziós tisztítást kell végrehajtani, tehát finom megmunkált felületekről (p.l. fröccsöntő formák) vagy sérülékeny alkatrészekről  szükséges a különböző szennyeződések (égett maradványok, olaj, zsír,...) eltávolítása.

A cégünk által képviselt ultrahangos mosók minden kádméretben legyárthatóak, de lehetséges csak az ultrahang komponensek (generátor, rezgőfej) szállítása is (p.l. galván vagy zsírtalanító kádak utólagos kiegészítése ultrahanggal). A kádak alkalmazási területei elsősorban a következők:

- a fémiparban finommegmunkált alkatrészek (p.l. sajtolt, forgácsolt) tisztítása darabonként, vagy ömlesztve (bonyolult formáknál forgatással is).

- formaképző felületek, szerszámok (műanyag és gumi fröccsöntő, extrudáló, fémöntő szerszámok) ráégett szennyeződéseinek az eltávolítása abszolút sérülésmentesen.

- az elektronikai iparban különböző komponensek (stencilek, nyomtatott áramkörök - PCB-k, gyártási eszközök) kíméletes tisztítása

- felületkezelt alkatrészeknél és függesztékeknél festék, lakkeltávolításra.

- karbantartás vagy optika területén és laborokban kisebb vagy apró alkatrészek tisztítására.

A rendszerek kívánság szerint kiegészíthetőek az ultrahangkádon túl, többszöri öblítő, passziváló vagy szárító káddal is. Továbbá lehetőség van a berendezések kiegészítésére különböző opciókkal (p.l. automatika, olajleválasztás, folyadékszűrés, vegyszer és vízadagolás, ...), hogy minden igényt teljesítsenek. Az ultrahangos gépek általában modulárisan bővíthetőek (utólagos kiépítés is lehetséges), teljesen rozsdamentes acél kivitelben és hőszigeteléssel készülnek. Elsősorban vizes bázisú tisztítószerekkel üzemeltethetőek a gépek, de megoldható az oldószeres alapanyagok felhasználása is.

Az érdeklődők részére cégünk szívesen biztosít ultrahangos gépet próbák céljára, hogy a tisztítás hatékonyságát mindenki a saját körülményei között ismerhesse meg. Továbbá mosási próbákat, teszteket akár a gyártó laborjában vagy referenciáinknál is elvégezhetünk.

Az alkalmazási területek rövid ismertetése:

A fémiparban az ultrahangos tisztítóberendezések sérülékeny, nagy darabszámban (ömleszetett)  gyártott alkatrészek alapos és gyors tisztítására használatosak, akár nehezen hozzáférhető felületeknél is (kosár forgatással). A manuális vagy automatikus berendezések modulárisan kiépíthetőek (p.l. az automatika vagy folyadékszűrés utólagos beépítése az elvárások növekedésével párhuzamosan) és sok területen alkalmazhatóak, ahol fontos a precíziós tisztítás (p.l.: darabolt és sajtolt vékony lemezek, sajtolt lemezek tekercsben,  forgácsolt vagy nehezen hozzáférhető felületek, menetek, …).

A berendezések könnyedén, manuális beavatkozás nélkül, kiváló eredményeket érnek el műanyag és gumi fröccsöntő, fémöntő és extrudáló szerszámok tisztításánál. Az ultrahangos eljárás legfontosabb jellemzője a gyorsaságon (kb. 10-30 perc/tisztítás) kívül, hogy a forma felületeit (p.l. polírozott, strukturált), éleit, rádiuszait ill. nagy pontossággal beállított tűréseit egyáltalán nem károsítja, ami alapján a szerszámok élettartama csak a tisztítást figyelem bevéve végtelen. A szerszámtisztító gépek általában 3 kádasak, ahol először az ultrahang segítségével a formákra égett, nehezen eltávolítható, sokszor elszenesedet szennyeződéseket egy vizes oldatban távolítják el. A második kádban a tisztítófolyadék öblítése következik, ami után a szerszám azonnal visszakerülhet a termelésbe. Ha a tisztított szerszám raktárba kerül, akkor a harmadik kádban egy korróziógátló bevonatot képeznek rozsdásodás ellen. A gépeket lehetőség van csepplefújató egységgel is kiegészíteni, ahol a szerszámok réseiből sűrített levegővel kifújatható a marad folyadék (ami a kád alján összegyűjthető) és itt elvégezhető a megtisztított felületek átvizsgálása is.

Az ultrahangos gépek az elektronikai ipar minden területére - tehát stencilek, nyomtatott áramkörök, alkatrészek és karbantartási feladatok - kiváló tisztítási megoldásokat nyújtanak.

- Stencil kézzel ill. oldószerrel történő veszélyes tisztítására nyújthat alternatívát a vizes bázisú folyadékokat alkalmazó egységek. A különböző méreteknek megfelelő berendezések manuális ill. automatikus vezérlésűek és az ultrahangos vagy folyadékszórásos eljárásnak köszönhetően néhány perc alatt kiváló tisztítási eredményt érnek el. A stencil tisztítógépek mindegyike alkalmas PCB-k (nyomtatott áramkörök) tisztítására is.

- PCB vagy alkatrész tisztításánál a forrasztópaszta maradékok, nyomtatási hibák eltávolítására, valamin lakkozás előtti tisztításra vagy fém alkatrészek (p.l. sajtolt lemezek) zsírtalanítására is alkalmasak gépeink, amik az opciók széles skálájával a követelményeknek megfelelően kialakíthatóak.

- Service (karbantartás) mosási feladatként pedig ragasztódűznik, forrasztótűk/-keretek vagy kemence részek tisztítását érdemes röviden említeni.

Amennyiben további információt szeretne a fent említett gépekről, kérjük lépjen kapcsolatba cégünkkel!

Néhány kép és leírás az ultrahangos kádakról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Æ mosóberendezések

 

Æ ultrahangos kádak

 

Æ nedves-szemcseszórók

 

Æ (száraz) szemcseszórók

 

Æ hordozható szemcseszórók

 

Æ folyadék tisztítóegységek

 

Æ vízfüggöny tisztítás